China is werkelijk alles uit de kast aan het halen om een devaluatie van de yuan te voorkomen. Analist Arne Petimezas van beursmakelaar AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam. 

1. Volgens persbureau Bloomberg overweegt Beijing een zogenoemde Tobin-taks op valutatransacties in te voeren. Een Tobin-taks houdt in dat beleggers op elke valutatransactie een kleine belasting moeten afdragen.

Met de straftaks wil Beijing het lastiger maken voor speculanten om te speculeren op een devaluatie van de yuan. Vorig jaar is volgens een schatting van Bloomberg 1 biljoen dollar aan kapitaal weggevlucht uit China, aangewakkerd door een verrassende devaluatie van de yuan in augustus en speculanten die daarop gingen gokken op meer devaluaties. De Tobin-taks staat haaks op plan van Beijing om van de yuan een internationale valuta te maken.

2. Het enige dat de Amerikaanse aandelenbeurs nog overeind houdt, zijn bedrijven die hun eigen aandelen terugkopen. Bedrijven die hun eigen aandelen Volgens een artikel van persbureau Bloomberg zullen bedrijven die in de S&P 500 zitten in de periode maart 2015 tot en met maart 2016 voor 590 miljard dollar aan aandelen terugkopen. Verkopers zijn beleggingsfondsen, die en masse uit de markt stappen.

Die 590 miljard dollar is (niet gecorrigeerd voor inflatie) nipt boven het record van 2007, toen bedrijven voor 589 miljard dollar aan eigen aandelen inkochten. En bedrijven zijn voorlopig nog niet klaar met terugkopen. Aan het einde van 2015 hadden niet-financiële bedrijven in de S&P 500 900 miljard dollar aan contanten op hun balans. Dat is 30 miljard euro meer dan een jaar geleden.

Overigens gooit de Europese Centrale Bank (ECB) nog eens olie op het vuur. Steeds meer Amerikaanse bedrijven geven namelijk obligaties in euro’s uit omdat de rente in de eurozone veel lager is dan in de VS en de euro zwak is ten opzichte van de dollar. Vorig jaar verkochten Amerikaanse bedrijven 200 miljard euro aan euro-obligaties in de eurozone.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

De ECB gaat spoedig bedrijfsobligaties kopen van bedrijven die gevestigd zijn in de eurozone. De rente op de bedrijfsobligaties zal hierdoor dalen (let op dat als de koers van een obligatie stijgt, de effectieve rente daalt). Beleggers die naarstig op zoek zijn naar rendement zullen daarom noodgedwongen in de hoger renderende euro-obligaties van Amerikaanse bedrijven stappen (de ECB mag obligaties van Amerikaanse bedrijven niet kopen). Amerikaanse bedrijven kunnen hierdoor zich goedkoper financieren, bijvoorbeeld om eigen aandelen terug te kopen.

3. From Frankfurt with love. Volkswagen heeft dinsdag aangekondigd dat het de obligatie-uitgifte nog voor juli gaat hervatten. VW had namelijk de verkoop van obligaties aan beleggers in het najaar van 2015 gestaakt vanwege het uitlaatgassenschandaal. Sinds de aankondiging van ECB-president Draghi vorige week donderdag om bedrijfsobligaties zijn de koersen van VW’s schuldpapier sterk gestegen, sterker zelfs dan die van andere bedrijven in de sector.

4. Heineken is volgens de Indiase krant The Economic Times op overnamepad, maar het gaat wel om klein bier. Heineken zou een zakenbank in de arm hebben genomen om het belang in United Breweries uit te breiden. Heineken heeft al een belang van 43 procent in United. United is een kleine maar rap groeiende brouwer met een jaaromzet van ruim 600 miljoen euro in het boekjaar dat eindigde in maart 2015. Heinekens laatste grote overname was die van het Mexicaanse Femsa in 2010. Femsa heeft een jaaromzet van 17,5 miljard euro.

5. Amerikaanse schalie-olie producenten zijn zo hard geraakt door de crash van de olieprijs, dat het heel lang zal duren voordat zij de olieproductie kunnen hervatten als de olieprijs herstelt en de vraag naar het zwarte goud aantrekt. Volgens een artikel in The Wall Street Journal zitten veel schalie-olie producenten tot aan hun nek in de schulden en hebben zij noodgedwongen personeel ontslagen en boortorens in de mottenballen moeten zetten. Veel producenten hebben domweg niet de financiering hun productie op te starten bij de huidige olieprijs.

En volgens de zakenkrant zijn de Amerikanen sowieso huiverig de productie te hervatten als de olieprijs verder herstelt. Toen in het voorjaar van 2015 de olieprijs eventjes naar 60 dollar per vat was herstelt, besloten veel producenten weer te gaan pompen. Dat maakte het aanbodoverschot alleen maar erger, waardoor de olieprijs begin dit jaar naar een nieuw dieptepunt crashte.

6. Europese beurzen stonden aan het einde van de ochtend op verliezen van ongeveer een procent, maar een naam mag dat niet hebben. Beleggers zijn wat nerveus voorafgaand aan het rentebesluit van de Fed woensdag. En dan zijn er nog winstnemingen. De AEX staat 15 procent boven het dieptepunt van februari. Ten opzichte van het slot van 2015 is de index nagenoeg onveranderd. 

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl